У ЄБРР вважають, що Митний союз є успішним

Вівторок, 6 листопада 2012, 09:06

На думку економістів ЄБРР, створення Митного союзу є першим успішним прикладом економічної інтеграції між країнами колишнього Радянського Союзу.

Про це йдеться у повідомленні банку з посиланням на "Доповідь про перехідний процес" за 2012 рік, передає УНІАН.

"Незважаючи на те, що багато з благ, які обіцяє цей союз, ще мають матеріалізуватися на практиці, зрозуміло одне: введення єдиного митного тарифу і зниження нетарифних бар'єрів вже зараз позначаються як на внутрішніх відносинах між трьома членами союзу, так і на їх зовнішніх зв'язках з іншими країнами", - сказано в повідомленні.

На думку економістів ЄБРР, колишні спроби добитися економічної інтеграції на пострадянському просторі, наприклад шляхом укладення договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД, на практиці не сприяли якійсь реальній інтеграції.

Реклама:

У доповіді наголошується, що введення єдиного митного тарифу в Білорусі і Казахстані негативно позначилося на їх торговельному обороті з Китаєм і – меншою мірою – з Євросоюзом (обсяги імпорту товарів, на які його встановлено, впали в середньому на 2-3%).

"Економісти ЄБРР попереджають про ті виклики, які виникнуть в майбутньому у Євразійського економічного союзу, зокрема при створенні наднаціональних структур, що володіють більш довершеними механізмами управління, ніж національні інституції", - резюмується в прес-релізі.

Нагадаємо, Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану діє з 1 січня 2010 року в рамках Євразійського економічного співтовариства.

Як повідомлялося, нещодавно заступник глави уряду Росії Аркадій Дворкович заявив, що якщо Україна хоче більш вигідних умов у газовій сфері, їй варто подумати про вступ до Митного союзу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!