"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Платників податків в "окремих" випадках позбавлять від повторних перевірок

Понеділок, 5 листопада 2012, 18:27

Кабмін пропонує заборонити спеціалістам ДПС поводити документальні позапланові перевірки платників податків за податкові періоди, за якими проведена документальна планова перевірка, крім ряду випадків.

Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо обмеження контролюючих заходів, надання уточнюючих розрахунків та посилення відповідальності посадових осіб контролюючих органів", розміщеному на сайті Верховної ради.

Згідно з пояснювальною запискою, запропонована норма сприятиме зменшенню кількості перевірок платників податків та випадків втручання податкових органів в їх діяльність, унеможливить ініціювання необґрунтованих перевірок платників податків за податкові періоди, за якими податковими органами вже були проведені документальні планові перевірки.

При цьому, згідно з нею, враховуючи неможливість документальної планової перевірки платника податків суцільним порядком (усіх без винятку документів), законопроект містить низку винятків, в яких податківці зможуть провести повторну перевірку.

Реклама:

Зокрема, на виконання постанови суду, в рамках порушеної кримінальної справи, за зверненням такого платника податків, а також відповідно до п. 200.11 ст.200 Податкового кодексу (щодо перевірки розрахунків сум з відшкодування ПДВ) або у зв'язку з прийняттям заходів за наслідками зустрічних звірок, здійснених у зв'язку з проведенням документальної планової перевірки.

Крім того, згідно з документом, перевірка можлива у випадку, якщо представники ДПС, що проводили документальну перевірку платника податків, притягнуті до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення або правопорушення у сфері службової діяльності, пов'язані з цим платником податку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: