"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Більшість українців відкладає менше 500 гривень на місяць

Понеділок, 5 листопада 2012, 15:15

76% українців вважають особисті  заощадження "дуже важливими" та  "швидше важливими" і лише 4% ставляться до цього як "не дуже важливої" справи.

Про це йдеться у дослідженні "Ставлення до заощаджень",  що проводилося протягом серпня-вересня 2012 року  за підтримки Erste Group, повідомляє НАБУ.

Опитування виявило, що лише 30% наших співвітчизників намагається регулярно відкладати певну суму грошей.

74% робить це час від часу, "іноді більше, іноді менше, – за умови, коли є "вільні кошти".

Реклама:

При цьому 41% громадян, які роблять заощадження, вкрай незадоволені сумою коштів, яку їм вдається "відкласти", і це зрозуміло, адже 64% з них відкладає менш ніж 550 гривень на місяць, і лише  5% - понад 1 100 гривень. У середньому українець, який піклується про своє фінансове майбутнє, щомісяця заощаджує 488 гривень.

Наші співвітчизники традиційно віддають перевагу заощадженням готівкою "під матрац". Таких 51%.

Популярність банківських продуктів розподілилася так: 27% опитаних зберігають свої кошти на карткових рахунках, 17% — на депозитах і лише 7% – на поточних рахунках.

Цікаво, що 67% українців відкладають кошти "на чорний день". 45% таким чином намагаються накопичити гроші на дорогі покупки чи ремонт,  30% – на відпочинок, 22% – задля майбутніх покупок, на які їм поки що не вистачає коштів,  20% у такий спосіб дбають про пенсійне забезпечення,  і лише 8% заощаджують для інвестування у власний бізнес.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: