"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податкова і митниця планують об'єднати фіскальні зусилля

Понеділок, 5 листопада 2012, 09:44

Державна податкова служба (ДПС) незабаром отримає доступ до інформації про ризиковані імпортні операції.

Податківці не тільки зможуть пред'являти претензії імпортерам щодо достовірності наданих ними даних, але також зможуть брати участь у проведенні митних оглядів на кордоні, пише "Комерсант-Україна".

2 листопада Мінфін оприлюднив проект порядку взаємодії органів податкової та митної служби при здійсненні контролю над імпортом товарів - з моменту проходження кордону до реалізації на митній території України.

Державна податкова служба та Держмитниця будуть обмінюватися інформацією про порушення, зокрема "обгрунтованими сумнівами в достовірності даних" в документах суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Реклама:

Причиною перевірки може стати непідтвердження іноземними колегами автентичності документації, виявлення представниками правоохоронних органів ознак порушення податкових і митних норм, самостійне виявлення завищення/заниження податкових зобов'язань.

ДПС зможе доручати митникам направляти запити до митних органів інших держав для підтвердження своїх підозр у порушенні імпортером митних правил.

Отримавши відповідь, Держмитниця повинна буде відреагувати і, якщо сума збитків буде достатньою для залучення суб'єкта до кримінальної відповідальності, передати матеріали податковій міліції.

Контроль над імпортом, як і колись, будуть здійснювати програмно-інформаційні комплекси Держмитниці на підставі критеріїв ризику.

Ще одним нововведенням документа стало те, що ДПС отримає право брати участь у проведенні митних оглядів, а також роздивлятися території та приміщення складів тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів, що підлягають митному контролю.

Податківці зможуть отримувати і копії документів, які надавалися декларантами для оформлення.

Голова податкового комітету "Європейської бізнес асоціації" Володимир Котенко таке розширення повноважень пов'язує з бажанням ДПС "мати повну картину по імпорту - від ввезення товару до його циркуляції на території України".

У той же час член правління Асоціації митних брокерів Борис Магаричев впевнений в недоцільності надання таких функцій ДПС, оскільки це буде сприяти посиленню тиску на бізнес.

"У нас не всі митники знають митне законодавство, а тут ще й податківці будуть. Ті моменти, в яких вони менші фахівці, будуть викликати більше уваги. Логіки в цьому немає, і кожне відомство має займатися своєю справою", - говорить він.

Більш логічно, на його думку, виглядала б така ініціатива щодо Мінфіну, якому підконтрольні ДПС і Держмитниця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: