"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ не отримував від України запит на відправку переговірників

П'ятниця, 30 листопада 2012, 12:41

Українська влада висловила зацікавленість у поновленні програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, але конкретика ще не обговорювалася.

Про це сказав директор департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Геррі Райс на брифінгу у Вашингтоні, коментуючи інформацію про те, що місія МВФ може прибути в Київ 6 грудня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми не отримали запит українських влади на відправку переговірної місії", - сказав він.

У відповідь на прохання оцінити поточну ситуацію в українській економіці та потреби країни у фінансуванні Фонду, Рейс рекомендував ознайомитися з опублікованим цього тижня на сайті МВФ повним звітом за підсумками проведених у червні цього року консультацій з українськими владою.

Реклама:

Згідно з ними, зокрема, міжнародні резерви України скоротяться на кінець поточного року до 2,6 місяців імпорту в порівнянні з 3,6 місяцями на кінець 2011 року й 4,2% місяцями імпорту на кінець 2010 року.

Водночас, у Нацбанку України заявляють, що резерви на кінець поточного року будуть на рівні 3 місяців імпорту, який ще вважається допустимим.

Україна в 2013 році повинна заплатити МВФ 6,43 млрд доларів (у тому числі уряд – 2,91 млрд доларів, Нацбанк – 3,53 млрд доларів), тоді як цього року виплати на адресу Фонду склали близько 3,93 млрд доларів ( з них уряд – 1,01 млрд доларів).

У 2014-2015 роках виплати Фонду, без урахування можливих нових позик, оцінюються в 44,2 млрд щорічно.

Наприкінці липня 2010 року МВФ вирішив поновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на SDR10 млрд (понад 15 млрд доларів). Країна змогла отримати два транші на загальну суму 3,4 млрд доларів.

Із весни 2011 року нова програма була заморожена на етапі другого перегляду: Україна вже півтора роки намагається переконати МВФ виключити питання субсидування цін на природний газ для населення до завершення "газових" переговорів із Росією.

Чинна програма stand by завершується наприкінці 2012 року.

Українська влада вважає за доцільне продовжити чинну програму з МВФ і розраховує домогтися цього наприкінці поточного - початку наступного року.

З 26 жовтня по 2 листопада в Україні працювала технічна місія МВФ, яка обговорювала урядові програми реформування фінансового сектору, у тому числі заходи, які вживала влада для вирішення проблем запозичень, які не обслуговуються.

Серед дискутованих питань були також заходи щодо створення більш сприятливих умов для банківського кредитування та пріоритетних напрямків реформ на 2013 рік.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!