Україна хоче зберегти невикористані паркникові квоти

П'ятниця, 30 листопада 2012, 10:03

Українська делегація планує відстоювати можливість перенесення невикористаної квоти при скороченні емісії парникових газів на 20%.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Як пише видання, в ході 18-ї конференції сторін Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату представники повинні до 7 грудня завершити переговорний процес щодо другого періоду дії Кіотського протоколу.

Представлений главою напрямку AWG-LCA Айсаром Таебом текст, країни ЄС закликали доопрацювати, оскільки цей документ не відображає збалансованості позицій. Такої ж думки дотримуються країни парасолькової групи (до неї входить Україна) і Канада.

Реклама:

Згідно з повідомленням, документ групи AWG-KP, в якому деталізуються зобов'язання сторін у рамках Кіотського протоколу, містить пропозиції країн зі скорочення викидів, а також варіанти термінів дії другого періоду дії Кіотського протоколу - з 2013 року по 2017 рік або до 2020 року.

"Українська делегація відстоює позицію, згідно з якою другий період зобов'язань Кіотського протоколу має розпочатися в 2013 році і закінчитися в 2020 році. При цьому враховується той факт, що нове глобальне багатосторонню міжнародну угоду повинно набути чинності не пізніше 2020 року", - пише видання.

Крім того, країна пропонує скоротити викиди парникових газів до цього періоду всього на 20% від рівня 1990 року. Але при цьому можливе обговорення скорочення на 13-29%.

За словами координатора кліматичної програми Національного екологічного центру Марії Сторчило, зараз Україна викидає 40% парникових газів від рівня 1990 року.

"Нам ніщо не заважає взяти більш жорсткі зобов'язання, і ми пропонуємо 40-45%. Але наша країна наполягає на тому, що нам необхідно економічний розвиток і зростання ВВП. І оскільки ми плануємо розвивати вугільну галузь, запропоновано такий рівень скорочення", - додає пані Сторчило.

За слловами експерта, обсяги емісії парникових газів будуть збільшуватися, а не скорочуватися, що суперечить глобальній меті протоколу - не допустити підвищення температури більш ніж на 1,5-2 °С.

Як відомо, ще у січні 2012 року Україна звернулася до Комітету дотримання Кіотського протоколу Конвенції ООН зі змін клімату із проханням відновити участь країни у міжнародній торгівлі квотами на викиди парникових газів.

Кіотський протокол прийнятий в Кіото (Японія) 12 грудня 1997 року і набув чинності 16 лютого 2005 року.

У ньому визначені порядок і принципи спільного виконання зобов'язань зі скорочення парникових викидів шляхом укладення спеціальних угод між сторонами протоколу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: