"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Енергетична незалежність України обійдеться в 207 мільярдів доларів

Субота, 3 листопада 2012, 10:10

В України є шанс на енергетичну незалежність і відмову від імпорту російського газу до 2030 року, якщо держава знайде на це  207 млрд доларів.

Про це йдеться у рапорті Міжнародного енергетичного агентства, передає iPress.ua з посиланням на The Financial Times.

Як зазначається, високі ціни на енергоносії є найбільшою проблемою платіжного балансу країни і змушують владу до "енергетичної революції". Щорічно Україна платить за рахунками за російський газ понад 12 млрд доларів.

Агентство звернуло увагу на низьку енергоефективність української економіки з показником у 1,45, порівнянні з 0,8 у сусідній Росії і 0,3-0,4 у країнах Євросоюзу.

Реклама:

Також , згідно з розрахунками компанії System Capital Management, збільшення енергоефективності до європейського рівня дозволило б скоротити споживання газу на 34 млрд кубометрів на рік.

Згідно з оцінками IEA, за щорічних інвестицій у видобувний сектор на рівні 3-4 млрд доларів, Київ може збільшити власне виробництво з чинних 20 до навіть 70 млрд куб м у 2030 році.

Українські аналітики також відзначають, що влада може знайти лише четверту частину необхідних інвестицій та сподіваються, що решту нададуть міжнародні енергетичні гіганти - Exxon Mobil або Shell, які працюють в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!