Світовий ринок IPO переживає глибоку кризу

Четвер, 29 листопада 2012, 16:37

Спад на ринку IPO - результат глибинних змін у функціонуванні фінансових ринків в посткризовому світі.

Останні вісті з ринку IPO не надихають: інвестори перестали вірити компаніям і банкірам, а ті звинувачують їх у небажанні інвестувати у довгострокові проекти, пишуть "Ведомости".

Розміщення акцій "Мегафона" на 1,7 млрд доларів свідчить, що серце у європейського ринку IPO ще б'ється, але прохолодний прийом, який надали російському стільниковому операторові інвестори (розміщення пройшло за нижньою межею діапазону), здатний лише підтвердити тривожну тенденцію: успішні IPO стають вимираючим видом на ринку капіталу.

Обсяг первинних розміщень у 2012 році впав до рівнів, які лише трохи перевищують обсяги в кризові 2008 і 2009 роки.

Реклама:

При цьому в Європі ситуація ще гірша, тут залучили лише 11% від сукупного світового обсягу в 2012 році.

За даними Thomson Reuters, це наполовину менше тієї частки, що була у Європи в 2011 році.

Якби причина була тільки в поганому економічному кліматі, підстав для побоювань було б не так багато: потрібно було б тільки дочекатися поліпшення ситуації.

Однак основна небезпека полягає в тому, що спад на ринку IPO став результатом більш глибинних змін у функціонуванні фінансових ринків в посткризовому світі.

Репутація IPO виявилася сильно підмочена.

У багатьох інвесторів склалося переконання, що багато компаній розміщують акції тільки для того, щоб власники могли "вийти в кеш".

Крім того, багато емітентів та організатори IPO занадто задирають ціну, підвищуючи ризики її падіння після початку торгів, і недостатньо приділяють увагу тому, що буде відбуватися з акціями після розміщення.

За даними Deloitte, з компаній, що отримали лістинг на основному майданчику Лондонської фондової біржі з 2010 року, більше половини торгуються нижче ціни розміщення.

"Раніше банкіри та інвестори орієнтувалися на довгострокову перспективу, але ці часи минули", - заявив Пол Вулі, старший науковий співробітник Лондонської школи економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: