Україна готова для освоєння газу американськими компаніями

Понеділок, 26 листопада 2012, 14:53

На Україні інтереси незалежних північноамериканських компаній з освоєння родовищ газу, українського уряду та олігархів, нарешті, зійшлися.

Про це пише у своїй статті в Financial Times Джон Дізард, передає Inopressa.

Як зазначає автор статті, при наявності більш сприятливих, ніж раніше перспектив розвитку, розгалуженої внутрішньої трубопровідної системи та ціни на газ, що втричі перевищує американську, матеріальні попередні умови також мають місце.

"Великі міжнародні вуглеводневі компанії не є основними розробниками нових газових ресурсів. Історично великі гравці завжди чекали, поки незалежні компанії дрібного і середнього розміру знайдуть нові родовища, проведуть початкове освоєння, зроблять всі помилки і зазнають збитків, щоб потім придбати резерви, викупивши незалежні компанії" , - йдеться в статті.

Реклама:

На думку автора, в останні два десятиліття деякі незалежні північноамериканські компанії намагалися прийти на Україну. Але їх чекало розчарування.

"Місцеві приватні інтереси", тобто олігархи, не були зацікавлені в тому, щоб будь-хто заробляв гроші на їх території. Звідси з'являлися проблеми з митницею і дозволами", - йдеться в статті.

"Зараз ця картина змінилася. Ключові стратегічні активи України - трубопроводи, сполучені з Росією та з європейськими ринками, - все частіше опиняються в стороні від газопроводів, що будуються на кошти Росії, під Балтійським і Чорним морями. До того ж олігархам потрібен більш дешевий і надійний газ для своїх заводів і фабрик", - пише автор.

Нагадаємо, що раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що зараз дуже вдалий час для геологорозвідувальних і видобувних компаній середнього розміру розпочати роботу тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!