Арбузов заговорив про скасування обов'язкового продажу 50% валютної виручки

Понеділок, 26 листопада 2012, 10:38

Глава НБУ Сергій Арбузов допускає дострокове скасування Нацбанком вимоги про обов'язковий продаж юридичними особами-резидентами 50% експортної валютної виручки.

Про це він сказав в ефірі телекомпанії ICTV 25 листопада, передають "Українські новини".

"Сьогодні ситуація вже нормалізується і, думаю, ми скасуємо цю міру до кінця піврічного періоду (на який вона вводилася)", - зазначив Арбузов.

"За його словами, введення вимоги про обов'язковий продаж частини валютної виручки було пов'язано з тим, що українські компанії-експортери накопичили на своїх рахунках обсяг валюти, який вдвічі перевищує розрахункову величину дефіциту платіжного балансу", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

"Це ненормально. Це штучна ситуація. І коли ця вимога (про обов'язковий продаж) вступила в силу, ми цю ситуацію виправили", - сказав глава НБУ.

Він назвав однією з основних причин деякої девальвації гривні за останній час панічні настрої на ринку.

"Паніка відбулася. Заяви політиків (панічного характеру) були почуті населенням і ажіотаж був великий. Паніка дійшла до того, що курс виріс на готівковому ринку до 8,35-8,4 грн/дол. І на жаль люди купували (по такому курсу )", - сказав Арбузов.

У той же час, за його словами, надалі курс гривні дещо зміцнився і громадяни, які купували інвалюту за завищеним курсом, опинилися в програші.

Як повідомляється, глава НБУ не виключив, що курс гривні і далі продовжить зміцнення.

Нагадаємо, 15 листопада президент підписав закон, який надає право Нацбанку вводити на строк до шести місяців обов'язковий продаж експортерами частини валютної виручки і скорочувати терміни її повернення.

Як повідомлялося, 6 листопада Верховна рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів дії на грошово-кредитний ринок".

Згідно з пояснювальною запискою, законом за Нацбанком закріплюється право тимчасово (строком до 6 місяців) вводити (з подальшою відміною після стабілізації ситуації на внутрішньому валютному ринку та врівноваження платіжного балансу України) норму щодо обов'язкового продажу експортерами частини надходжень в іноземній валюті.

"Крім того, передбачається надати Нацбанку право тимчасово змінювати строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів", - йдеться в документі.

Як заявив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко, цей закон унеможливить розхитування курсу учасниками ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!