"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українці не поспішають купувати побутову техніку

Понеділок, 26 листопада 2012, 09:22

Обсяг ринку побутової техніки та електроніки в III кварталі знизився на 0,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 11,5 млрд гривень.

Про це йдеться в звіті дослідницької компанії GfK Ukraine, пише "Комерсант-Україна".

"Скорочення продажів показав сектор великої побутової техніки, який займає практично чверть всього ринку - падіння в ньому склало 4%, до 2,68 млн гривень. Попит на побутову електроніку також знизився на 4,4%, до 1,62 млн гривень", - говориться у звіті.

Учасники ринку відзначають, що на фінансовий показник III кварталу також вплинуло падіння продажів ноутбуків в сезон підготовки до школи (припадає на середину серпня-кінець вересня).

Реклама:

"Об'єктивних причин для падіння обсягу продажів побутової техніки і електроніки немає. На тлі зростання заробітних плат і збільшення споживчого кредитування інфляція в Україні знаходиться на нульовому рівні", - йдеться у звіті.

За даними Держстату, за підсумками вересня середньорічне зростання номінальної зарплати становило 11,9%, а реальної - на 11,8%.

Основним фактором падіння продажів на ринку побутової техніки та електроніки в Gfk Ukraine називають погіршення споживчих настроїв з початку цього року.

"Всі були в очікуванні виборів, так як ніхто не знав, що буде далі. Це був основний чинник, який стримував покупку дорогих імпортних товарів", - пояснює заступник директора дослідницької компанії GfK Ukraine Гліб Вишлінський.

За його словами, це видно з падіння продажів в секторі великої побутової техніки - споживачі відкладали покупки.

Істотних змін за результатами 2012 учасники ринку не очікують.

"У IV кварталі може спостерігатися незначне зростання продажів. Зараз посилилися очікування населення щодо девальвації гривні. Тож люди будуть поспішати купити необхідну техніку, поки вона не подорожчала", - говорить Вишлінський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!