Штраф Україні за недобір газу може сягнути 5,7 мільярда

Субота, 24 листопада 2012, 11:44

Претензії "Газпрому" до "Нафтогазу", за попередніми розрахунками, в 2012 році можуть досягти 2,7 млрд доларів у разі, якщо "Нафтогаз" імпортує лише 27 млрд куб. м, а не 33,28 млрд. куб. м.

Про це кажуть юристи у в статті видання ZN.UA.

За їхніми даними, недобір може становити 6,28 млрд куб. м газу.

"Щодо можливих штрафів за недобір вже в наступному, 2013 році, то при скороченні імпорту газу до 24,5 млрд куб. м, штраф може становити близько 3,8 млрд доларів (при недоборі в 8,78 млрд куб. м)", - йдеться у статті.

Реклама:

Юристи заявляють, що великі позовні претензії "Газпром" зможе пред'явити "Нафтогазу", якщо буде імпортовано тільки 20 млрд куб. м (такого розвитку подій не виключив заступник голови правління "Нафтогазу" Вадим Чупрун).

"У такому разі штраф загрожує в розмірі близько 5,7 млрд доларів.Сума можливого штрафу розрахована, виходячи з ціни 430 доларі за 1 тис куб. м газу", - йдеться у статті.

Якщо такі плани (скорочення імпорту російського газу) будуть втілені в життя, то очевидно, що "Газпром" пред'явить "Нафтогазу" претензії з оплати невідібраного в 2013 році обсягу газу згідно з положенням "бери або плати" контракту, резюмують юристи.

Нагадаємо, міністр палива та енергетики не виключає судових розглядів щодо питання закупівлі обсягів газу у Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: