НБУ хоче кримінальну відповідальність для "валютників"

Середа, 21 листопада 2012, 15:06

Нацбанк очікує зростання стабільності на готівковому валютному ринку, якщо буде прийнятий законопроект, який дозволить притягувати ромадян до кримінальної відповідальності за спробу продати готівкові долари або євро на тіньовому ринку.

Про це заявив глава комітету із запобігання проведення недобросовісних валютних операцій Юрій Горшков, пише "Інтерфакс-Україна".

"Це вже буде не адміністративне правопорушення, а ухилення від сплати податків. Якщо ми говоримо про особливо великі суми - то це вже буде кримінальна відповідальність", - сказав він.

Як відомо, в парламенті України зареєстровано законопроект про введення 15%-го пенсійного збору з продажу готівкової валюти фізособами.

Реклама:

Експерти одностайно прогнозують, що вступ в силу цього законодавчого акту призведе до активізації роботи тіньового валютного ринку.

За словами голови комітету із запобігання проведення недобросовісних валютних операцій НБУ, реалізація дозволить зменшити волатильність курсу, оскільки виключить спекулятивний фактор у сфері готівкового валютного ринку.

"Ситуація з курсом долара нагнітають штучно. Є ряд людей, які хочуть на цьому заробити надприбуток", - додав він.

Горшков також заявив, що саме спекулянти втягнули все населення країни в валютну піраміду.

При цьому він поклав відповідальність за сприяння нагнітанню паніки на засоби масової інформації, які публікують песимістичні прогнози розвитку курсової динаміки.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: