"Газпром" захищатиме довгострокові контракти

Вівторок, 20 листопада 2012, 17:22

Найбільша нафтогазова компанія світу - російський "Газпром" має намір захищати довгострокові контракти.

Про це сказав генеральний директор компанії "Газпром експорт" Олександр Медведєв, передає "УНІАН".

"Ми будемо захищати систему довгострокових контрактів з усією енергією. Всі розмови про стабільність і безпеку, про стабільність і різноманітності способів постачання газу споживачам має сенс тільки в одному випадку - якщо в наявності воля обох сторін всіляко зміцнюватиме співробітництво, тверезо оцінювати не тільки свої інтереси, але ставити себе на місце партнерів. Як кажуть в передачі "Танці з зірками" - танцюють завжди удвох", - сказав Медведєв.

Він повідомив, що у "Газпрому" за довгостроковими контрактами законтрактовано більше 4 трлн куб. м. газу.

Реклама:

Медведєв підкреслив, що однією з вимог Єврокомісії, які пред'являються "Газпрому", є відмова від прив'язки довгострокових контрактів до вартості нафтопродуктів.

За його словами, сьогодні говорити про спотовий ринок ціноутворення безглуздо.

Медведєв вважає, якщо "Газпром" в якості експерименту перейшов би на спотову систему ціноутворення, то згідно з експертними оцінками, це б призвело б до його суттєвого подорожчання.

Він зазначив, що механізм довгострокових контрактів придуманий не "Газпромом", а голландцями більше 40 років тому і з тих пір нею користується більшість експортерів газу.

"Нафтопродуктова прив'язка вигідна як продавцям, так і покупцям нашого вельми специфічного товару", - сказав Медведєв і додав, що нафтопродуктова прив'язка дозволяє забезпечити стабільні і передбачувані ціни, однак не виключає можливість адаптації контрактів до умов ринку, що було зроблено в ході останніх переговорів та ревізії цін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!