Гривня впаде у 2013 році через слабкий експорт - ЗМІ

П'ятниця, 2 листопада 2012, 17:17

Гривня впаде у 2013 році до 9 гривень за долар, так як приплив валюти від експорту буде слабким через обмежений рецесією в Європі попит на метал.

Про це йдеться у щомісячному опитуванні Reuters, передає Forbes.

"Ситуація з платіжним балансом залишається вкрай напруженою і негативною в 2012 році, і наступний рік поки не створює передумов для істотних поліпшень, при цьому гострота політичної необхідності підтримувати курс знизиться", - зазначив Дмитро Федоткін з ВТБ Капітал.

Учасники щомісячного опитування вважають, що приблизно 10% зниження курсу стимулює конкурентність експорту, пом'якшить перекоси у зовнішній торгівлі і не призведе до паніки населення, яке вже звикло до прогнозів про девальвацію гривні після виборів.

Реклама:

"Ослаблення гривні в рамках 10% зараз виглядає як найбільш прийнятний рівень рівноваги, який допоміг би поліпшити позиції експортерів, але і не дуже сильно вдарить по банківській системі та платоспроможності населення", - сказав Андрій Шевченко з Кредит-Рейтинг.

Представники 18 банків і компаній очікують, що вже в кінці 2012 року гривня впаде до 8,4-8,5 з нинішнього рівня 8,18 за долар.

"Ситуація у світовій економіці, найімовірніше, не дозволить українським експортерам відновити обсяги поставок на зарубіжні ринки. Через це динаміка зовнішньоторговельного балансу, а також приплив іноземної валюти не покращиться, що негативно вплине на курс нацвалюти", - заявив Анатолій Баронін з Da Vinci.

За даними НБУ, за січень-серпень 2012 року дефіцит торгівлі виріс до 8,6 млрд доларів із 5,3 млрд доларів за аналогічний період 2011 року.

Резерви НБУ скоротилися в кінці вересня до 29,255 млрд доларів з 31,795 млрд на початку року через регулярний вихід на ринок для підтримки гривні та продажу валюти "Нафтогазу" для оплати російського газу.

Аналітики вважають, що за весь нинішній рік дефіцит підросте до 13,6-13,9 млрд доларів з 10,2 млрд доларів у 2011 році.

Більш гнучкий курс також є однією із рекомендацій МВФ.

Україна, яка в 2013 році повинна виплатити за зовнішніми боргами близько 8 млрд доларів, включаючи майже 6 млрд доларів фонду, розраховує на відновлення позик ключовим кредитором.

Як повідомлялося, нещодавно експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch заявивли, що без МВФ Україна не впорається з девальвацією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: