Білоруси взяли курс на український ринок АЗС

П'ятниця, 2 листопада 2012, 09:35

Білоруська нафтова компанія в наступному році планується створити мережу з десяти АЗС, всього планується відкрити 100 станцій

Про це заявив генеральний директор БНК-Україна ("дочки" Білоруської нафтової компанії) Микола Василевич, пише "Комерсант-Україна".

За його словами, в 2013 році його компанія має намір вийти на роздрібний ринок нафтопродуктів в Україні. БНК-Україна веде переговори з кількома гравцями і розглядає можливість покупки АЗС, їх оренди або спільних продажів.

"У наступному році БНК-Україна планує створити мережу з десяти АЗС, а всього намір відкрити сто станцій, інвестувавши в них більше 150 млн доларів", - сказало джерело знайоме з планами компанії.

Реклама:

Для порівняння, найбільший власник АЗС в країні, група Приват, розташовує 900 АЗС, а у другого за величиною гравця ринку - групи Континіум - їх близько 400.

Білорусь зараз активно нарощує постачання палива в Україну. З 2009 по 2011 рік ввіз нафтопродуктів з Білорусі зріс на 64,8%, до 2,8 млн тонн, а тільки за I півріччя 2012 року імпорт збільшився на 72,7% (800 тис тонн).

Найбільш вагомий внесок у збільшення динаміки імпорту нафтопродуктів з Білорусі зробила компанія Трайпл, що виробляє біодизельне паливо, яке в останні три місяці займає більше половини поставок дизпалива з Білорусі - 150-170 тис тонн.

Збільшити імпорт нафтопродуктів білоруським виробникам дозволила пільгова податкова політика країн Митного союзу, де для експортерів нафтопродуктів діють в два рази менші експортні мита, ніж для експортерів нафти.

Раніше цю різницю компенсувала мито на імпорт нафтопродуктів в Україну, але в 2004 році воно було скасоване, і з цього моменту частка українських НПЗ на ринку скорочувалася, а самі заводи один за іншим припиняли переробку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: