Економіка Японії "увійшла" в рецесію

П'ятниця, 2 листопада 2012, 09:01

Рецесію в економіці Японії виключити не можна, враховуючи слабкість промислового виробництва, що відзначають останнім часом, попередили деякі регулятори японського Центробанку на засіданні 4-5 жовтня.

Про це передає агентство "Reuters" з посиланням на протокол засідання.

На цьому засіданні Банк Японії залишив політику без змін. На наступному засіданні, що відбулося на цьому тижні, Центробанк розширив програму викупу активів і кредитування на 11 трильйонів йєн (137 мільярдів доларів) до 91 трильйонів ієн.

Банк також оголосив про намір постачити комерційні банки необмеженими дешевими довгостроковими грошима за допомогою нової схеми кредитування, початковий розмір якої визначається в 15 трильйонів йєн.

Реклама:

Не всі члени ради банку на засіданні 4-5 жовтня розділили песимістичну думку про рецесію, про це свідчить протокол засідання. Багато вказали на дослідження ділових настроїв у вересні, яке показало, що компанії розширили плани капітальних витрат, а це позитивний сигнал для економічного зростання.

Тим не менш, це поліпшення корпоративної активності може швидко зійти нанівець, оскільки дипломатичний суперечку з Китаєм знижує експорт, а корпоративні прибутки падають через уповільнення зарубіжних економік.

"Деякі члени ради сказали, що, враховуючи динаміку виробництва ... не можна виключати можливість того, що доведеться визнати заднім числом, що в економіці почалася фаза рецесії", - говориться в протоколі.

Деякі регулятори також відзначили, що в результаті уповільнення зарубіжних економік, японська економіка, можливо, не повернеться на шлях відновлення до початку наступного року.

Представник уряду, який був присутній на засіданні, сказав, що для Банку Японії особливо важливо забезпечувати видимі результати в досягненні 1-процентного орієнтира споживчої інфляції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: