Без МВФ Україна не впорається з девальвацією - Fitch

П'ятниця, 2 листопада 2012, 08:48

Побоюючись "неорганізованого знецінення гривні", експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch радять країні домовитися з МВФ про нові кредити.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Гривня навіть після парламентських виборів потребує зовнішньої підтримки, оскільки проблеми з курсом викликані економічними факторами. До такого висновку прийшло рейтингове агентство Fitch.

"Уряд країни зможе знову отримати доступ до фінансування від МВФ в 2013 році. Без такого фінансування існує ризик подальшого скорочення резервів і неорганізованого знецінення гривні, що може привести до пониження рейтингів",-йдеться у звіті директора по суверенних рейтингах Fitch Чарльза Севіля.

Реклама:

Міжнародні резерви Нацбанку на 1 жовтня становили 29,25 млрд доларів, і до кінця року вони будуть лише скорочуватися, одностайно вважають експерти.

У звіті агентства йдеться, що вони вже становлять 27 млрд доларів, "скоротившись на 3,1 млрд доларів з кінця 2011 року".

Одна з причин зниження резервів полягає в тому, що на жовтень-листопад припадає черговий етап погашення боргів уряду та НБУ перед МВФ на загальну суму 1,3 млрд доларів.

"До кінця року рівень резервів поступово наблизиться до безпечного порогу, еквівалентному вартості очікуваного імпорту товарів і послуг за три місяці - 25 млрд доларів, якщо тільки влади не вирішать скорегувати чинний режим де-факто фіксованого обмінного курсу", - вважають аналітики Sberbank Investment Research.

Експерти радять НБУ зробити висновки з неконтрольованої девальвації національної валюти, що склалася восени 2008 року, коли гривня знецінилася на 60%, незважаючи на те що НБУ активно витрачав свої резерви.

Щоб уникнути повторення таких подій Україні необхідний новий транш від МВФ - з нинішньої програми stand-by на 15 млрд доларів Україна в разі виконання умов ще зможе претендувати на 10 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!