Збір з продажу валюти створить тіньовий ринок - банкіри

Понеділок, 19 листопада 2012, 20:11

Введення 15%-ного збору в Пенсійний фонд з продажу фізособами готівкової іноземної валюти, віддалить девальвацію гривні, але створить тіньовий валютний ринок.

Таку думку озвучив аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Такі зміни призведуть до переходу частини ринку валютообмінних операцій у тінь. Однак у населення все ж буде можливість продати валюту без сплати податку. Так, якщо перед продажем потримати валюту місяць на депозиті, податок зніматися не буде", - сказав він.

"Вірогідність появи тіньового ринку залежить від коливань курсу гривні. Однак вона досить висока", - додав начальник управління одного з великих банків, що побажав залишитися невідомим.

Реклама:

"Ситуація в деякому розумінні буде схожа на ревальвацію 2008 року, але, можливо, з більш драматичними наслідками. В умовах низького рівня довіри до національної валюти дана міра швидше підштовхне до ще більшої тінізації економіки, ніж до довгострокового зміцнення курсу гривні", - уточнив банкір .

"Коли приплив валюти почне вичерпуватися, наступним логічним кроком може стати примусова конвертація валютних вкладів у гривню і жорсткість умов виведення валютних активів за кордон", - вважає скарбник середнього банку з українським капіталом, який також утримався від авторизації своєї думки.

При цьому, за оцінкою Заблоцького, введення збору з продажу валюти скоротить обсяг ринку.

"Щомісяця українці в обмінниках і філіях банків продають близько 1 мільярда доларів. Сума майже однакова з місяця в місяць. До введення обов'язкового пред'явлення паспорта українці щомісяця продавали по 1,5 мільярда", - розповів банкір.

"Таким чином, обов'язкове пред'явлення паспорта коштувало валютним резервам 6 мільярдів щорічно, при цьому попит на валюту особливо не знизився. Введення податку на продаж валюти ще більше зменшить обсяги продажів валюти з боку населення", - підкреслив він.

За оцінкою одного з учасників опитування, запропонована міра дозволить короткостроково створити на валютному ринку перевищення пропозиції валюти над попитом: тільки на етапі до практичного запровадження збору.

"На тлі девальваційних очікувань та обмеженості валютних резервів НБУ, зниження курсу буде зупинено регулятором на якійсь позначці 8,15-8,16 гривень за долар допомогою його інтервенції з викупу надлишкової пропозиції валюти для поповнення золотовалютних резервів", - прогнозує банкір.

"Така ініціатива в короткостроковій перспективі може сприяти утриманню гривні в коридорі 8,10-8,30 гривень за долар. Саме прийняття закону здатне збільшити продажі готівкової валюти населенням через паніку, побоюваня втратити свої вкладення", - вважає глава казначейства з іншого регіонального банку.

Нагадаємо, 16 листопада до Верховної ради внесено законопроект щодо сплати збору до Пенсійного фонду у розмірі 15%  від суми валютної операції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!