Тіньовий банківський бізнес сягнув 67 трильйонів

Понеділок, 19 листопада 2012, 15:15

Глобальний тіньовий банківський бізнес, який багато спостерігачів звинувачують у посиленні світової фінансової кризи, досяг в 2011 році нового максимуму - 67 трильйонів доларів.

Про це заявили в Раді з фінансової стабільності, передає Reuters.

Як повідомляє видання, рада, створена країнами Великої двадцятки для нагляду над світовою фінансовою системою, підтвердила побоювання про те, що тіньовий бізнес продовжує процвітати, перебуваючи поза контролем регуляторів традиційних банківських операцій, і закликав до посилення контролю.

"Мета в тому, щоб тіньовий банківський бізнес став об'єктом нагляду і регулювання для контролю над банківськими ризиками для фінансової стабільності", - повідомила група.

Реклама:

Представники Європейської комісії також вважають, що спостереження за даним сектором надзвичайно важливо для запобігання повторення фінансової кризи.

Дослідження, проведене радою, показало, що розмах тіньового банківського бізнесу більш ніж подвоївся за п'ять років, що передували в 2007 році, коли почалася криза, до 62 трильйонів доларів.

Але ця цифра зросла до 67 трильйонів доларів вже в 2011 році, що більше загального обсягу промислового виробництва усіх країн, охоплених дослідженням.

Найбільша система тіньового банківського бізнесу - в США з активами на 23 трлн доларів станом на 2011 рік. Далі йде єврозона - 22 трлн доларів - і Великобританія - 9 трлн доларів.

Рада попередила, що жорсткість правил, які змушують банки збільшувати капітал, щоб покривати можливі збитки, може сприяти тіньовому банківському бізнесу.

Очікується, що Європейська комісія запропонує правила регулювання тіньового банківського бізнесу в 2013 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!