"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Продаж валюти експортерами стабілізує курс - експерт

П'ятниця, 16 листопада 2012, 20:42

Закон, який надає право Нацбанку вводити на строк до шести місяців обов'язковий продаж експортерами частини валютної виручки, унеможливить розхитування курсу учасниками ринку.

Про це заявив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко, передають "Українські новини".

"Це абсолютно нормальна норма, її підписання можна тільки вітати. Тепер учасники ринку втрачають можливість розхитувати курс, валюта рівномірно розподілятиметься на ринку", - зазначив Яременко.

При цьому, за словами Яременка, в нинішніх реаліях така норма є вимогою часу. Він упевнений, що в іншому випадку страждати буде національна валюта.

Реклама:

Екс-заступник голови НБУ додав, що сім років тому відмова тодішнього керівництва НБУ від обов'язкового продажу валютної виручки експортерами привела до негативних наслідків, які отримала економіка в період кризи.

"У свій час я був відвертим прихильником відповідного права вимагати продаж валютної виручки експортерами. Ця норма нікому не заважала. Але Стельмах вирішив навпаки, ініціювавши її скасування. Результати ми побачили згодом", - заявив Яременко.

Нагадаємо, 15 листопада президент підписав закон, який надає право Нацбанку вводити на строк до шести місяців обов'язковий продаж експортерами частини валютної виручки і скорочувати терміни її повернення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: