НБУ не каже, коли почне вибивати валюту з експортерів

Четвер, 15 листопада 2012, 20:14

Нацбанк не називає тимчасові рамки і обставини запровадження обов'язкового продажу експортної виручки.

"Ми зараз спостерігаємо за ринком. Говорити про те, коли ми запровадимо, я думаю, що це предмет окремої зустрічі", - заявила на прес-конференції директор гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, передає УНІАН.

За її словами, надання права НБУ запроваджувати обов'язковий продаж валюти і встановлювати терміни повернення експортної виручки розширить інструменти регулятора і дасть змогу встановлювати рівновагу попиту і пропозиції на валютному ринку.

Щербакова, зокрема, зазначила, що існує значний попит на валюту.

Реклама:

"75% валютних надходжень продаються на міжбанку, але відбувається це нерівномірно", - зазначила представник НБУ.

За інформацією НБУ, на іноземних коррахунках українських банків залишки становлять близько 8,5 млрд доларів, і ці кошти працюють на економіку інших країн.

Нагадаємо, президент підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок".

Законом за НБУ закріплюється право тимчасово (строком до 6 місяців) вводити (з подальшою відміною після стабілізації ситуації на валютному ринку) норму щодо обов'язкового продажу експортерами частини надходжень в іноземній валюті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!