З українських аптек можуть зникнути 136 препаратів

Четвер, 15 листопада 2012, 10:21

З 1 січня з українських аптек може зникнути 136 лікарських препаратів, що не мають аналогів на українському ринку.

Про це заявив голова Держслужби з лікарських засобів Олексій Соловйов, пише "Комерсант-Україна".

"Кількість ліків, яка може бути замінена українськими аналогами, набагато вище - 1300", - сказав Соловйов.

За словами голови, фармвиробники досі не подали заявки для підтвердження міжнародних сертифікатів виробництва GMP.

Реклама:

"Мова йде про такі компанії, як Teva (5-е місце по продажах в Україні в 2011 році), Actavis (15-е), STADA (22-е), Bionorica (27-е), Orion Pharma і Sopharma", - зазначив Соловйов.

"До цих пір підтвердження відомства не було потрібно. Станом на минулий вівторок у службу було подано 940 заявок, з них 600 заявок задоволені, решта досі обробляються", - пише видання.

"Ми не подавали заявки по тим заводам, які не присутні в країнах PIC/S. Тому з наступного року ми не зможемо завозити в Україну до десяти лікарських препаратів", - говорить заступник гендиректора STADA CIS Іван Глушков.

Він пояснює це тим, що обсяг продукції, вироблений на контрактних заводах для компанії STADA, відносно невеликий. Наприклад, завод в Японії випускає кілька сотень мільйонів упаковок в рік, з них в Україну відправляється близько 10 тис упаковок.

"Заради таких обсягів завод не буде витрачати інвестиції для приведення своїх стандартів до стандартів ЄС", - сказав він.

За словами виконавчого директора асоціації міжнародних фармвиробників Володимира Ігнатова, для того щоб сертифікувати ті підприємства, в яких досі не було перевірок GMP, потрібно як мінімум півроку.

Нагадаємо, з 1 січня набуває чинності постанова Кабміну, згідно з якою на територію України можуть ввозитись тільки ті лікарські засоби, які мають підтверджений Держлікслужбою сертифікат якості GMP.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: