"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС і МВФ не можуть домовитися щодо Греції

Середа, 14 листопада 2012, 15:01

Розбіжності серед кредиторів Греції з питання про те, як Афінам скорочувати її борг, змусили інвесторів боятися нового загострення кризи в Європі.

Міністри фінансів єврозони запропонували дати Греції час до 2022 року на те, щоб знизити коефіцієнт її заборгованості до ВВП до 120%, але глава МВФ Крістін Лагард наполягає, що потрібно залишити вже узгоджений термін - 2020 рік, пише Reuters.

За її різким обміном думками з Жан-Клодом Юнкером, головою Єврогрупи, стоїть суперечка про те, чи повинні уряди єврозони частково списати борг Греції, щоб зробити його прийнятним.

Представники МВФ домагаються саме такого скорочення заборгованості, тоді як Німеччина, найбільший учасник фондів допомоги єврозони, з обуренням відкидає таку можливість як незаконну.

Реклама:

Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле сказав, що 2020 рік в якості крайнього терміну - це "трохи занадто амбітно".

Канцлер Німеччини Ангела Меркель дала зрозуміти, що хоче втримати Грецію в єврозоні, але має намір уникати збитків для німецьких платників податків до виборів у вересні 2013 року.

Дипломати, як і раніше впевнені, що угода про переведення Греції траншу на суму 31,5 мільярда євро буде досягнута.

Але фінансові ринки песимістично оцінюють цю перспективу.

Євро впав до двомісячного мінімуму до долара, а ф'ючерси на безпечні німецькі Bunds підскочили до двомісячних максимумів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!