Думка експерта: Високі ставки негативно впливатимуть на економіку та банківський сектор

Вівторок, 13 листопада 2012, 19:27 -

Продовження середовища високих ставок буде мати істотний негативний ефект на банківський сектор та економіку в цілому.

Про це заявила старший аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова.

"Нейтральна динаміка депозитів минулого місяця приховує відтік гривневих внесків (-1,6% м/м або -4,9 млрд гривень), який був компенсований припливом коштів у валюті (+2,2% м/м або +5 млрд гривень), в основному з боку населення на тлі девальваційних очікувань", - сказала експерт.

За її словами, таким чином, з середини літа (за липень-жовтень) роздрібні валютні депозити збільшилися на 11%, в той час як гривневі вклади скоротилися на 3%, незважаючи на високі процентні ставки.

Реклама:

"Середня процентна ставка за гривневими депозитами досягла 19,6%, що є другим рекордним показником за останні 10 років (більш висока середня процентна ставка в розмірі 19,7% була зафіксована лише в лютому 2009 року)", - зазначила Туюкова.

За даними експерта, незважаючи на неспокійну обстановку на внутрішньому банківському ринку, обсяг кредитування фінустанов підвищився на 0,7% м/м, при чому несподівано збільшився портфель кредитів фізосіб (+0,6% м/м або +1,1 млрд гривень), що стало найвищим показником місячних темпів зростання за три роки.

"Частково це може бути пояснено зростанням споживчих кредитів перед новорічними святами та зимовими відпустками, а також попитом з боку тіньової економіки та можливими схемами на девальваційних очікуваннях", - заявила Туюкова.

"Короткостроковий прогноз по банківському сектору, як і раніше залежить від монетарної політики НБУ та відповідних змін у курсовій політиці, тому подальше продовження середовища високих ставок буде мати істотний негативний ефект на банківський сектор та економіку в цілому", - підсумувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: