"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЗМІ звинувачують США і Україну в зриві контракту між РФ і Іраком

Понеділок, 12 листопада 2012, 15:57

Найбільша за останнє десятиліття угода у сфері військово-технічного співробітництва між Москвою і Багдадом на суму 4,2 млрд доларів опинилася під загрозою.

Радник іракського прем'єра Алі Мусаві оголосив, що контракт анульований через підозри в корупції, пише "Комерсант".

Серед можливих супротивників угоди джерела в урядових колах РФ називають США і Україну.

За даними "Комерсант", конкуренти переконують Багдад, що сума контракту сильно завищена.

Реклама:

Про угоду між Росією та Іраком у сфері ВТС - найбільшої з часів падіння в Багдаді режиму Саддама Хусейна - було оголошено під час жовтневого візиту іракського прем'єр-міністра Нурі аль-Малікі в Москву.

Тоді стало відомо, що Ірак закупив у РФ 30 ударних вертольотів Мі-28Н і 42 зенітних ракетно-гарматних комплексів "Панцир-С1" на суму 4,2 млрд доларів.

Крім того, за відомостями видання, була також досягнута домовленість приступити до переговорів із закупівлі Іраком російських винищувачів МіГ-29М/М2.

Проте нещодавно радник іракського прем'єра Алі Мусаві раптом оголосив, що російсько-іракський збройовий контракт анульований.

"Коли він (прем'єр Іраку) повернувся з Росії, у нього були деякі підозри щодо корупції. Тож він вирішив переглянути всю операцію", - пояснив радник, додавши, що у цій справі триває розслідування.

У відношенні кого воно ведеться, Алі Мусаві уточнювати не став.

Після цієї сенсаційної заяви ситуацію спробували виправити іракські військові: у той же день міністр оборони країни Садун аль-Дулаймі терміново скликав прес-конференцію, на якій спростував слова радника прем'єра.

Він припустив, що непорозуміння сталося через затримку з наданням інформації про контракт в антикорупційний комітет Іраку.

Однак, незважаючи на запевнення глави Міноборони Іраку, Росія має намір зажадати від Багдада офіційних пояснень.

"Ми вже ведемо переговори з іракською стороною, прояснюємо їх позицію, в тому числі щодо неоднозначних заяв, які пролунали на днях, - повідомило джерело в уряді РФ.

Втім, джерела не виключають, що на шляху реалізації контракту могли виникнути складності, причому замішана в них третя сторона.

"США робили чималі зусилля, щоб перешкодити операції", - повідомило джерело в урядових колах РФ.

А джерело, близьке до російської системи ВТС, нагадало, що першою з пострадянських країн на військовий ринок Іраку прагнула вирватися Україна, проте Росія її випередила, що не могло не викликати ревнощі у Києві.

Якщо російсько-іракський контракт все ж буде виконаний, Росія вийде на друге місце з постачаннях зброї до Іраку (перше залишається за США).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: