Україна націлилася на експорт кукурудзи до Китаю

Понеділок, 12 листопада 2012, 14:47

Україна завершила узгодження з китайською стороною фітосанітарних вимог до кукурудзи, що дозволяє вже до кінця поточного року почати поставки цієї культури в Китай.

Про це йдеться в повідомленні Мінагропроду, опублікованому на сайті відомства.

Як зазначається повідомленні міністерства, відповідний фітосанітарний протокол підписаний 9 листопада 2012 в Пекіні між Україною та Генеральної адміністрацією нагляду за якістю, інспекції і карантину рослин КНР.

"Цей протокол дозволяє експортувати кукурудзу в Китай за умови дотримання всіх фітосанітарних вимог. Це ключовий документ, що дозволяє забезпечити виконання кредитних зобов'язань", - йдеться в повідомленні з посиланням на міністра Миколу Присяжнюка.

Реклама:

Присяжнюк уточнив, що поставки української кукурудзи будуть здійснюватися як відповідно до міждержавних угод, так і приватними компаніями за укладеними ними контрактами.

Найближчим часом Україна має намір передати китайській стороні перелік українських підприємств, зацікавлених в експорті кукурудзи, та які відповідають фітосанітарним вимогам цієї країни.

За словами Присяжнюка, Україна також подала заявки на узгодження з Китаєм фітосанітарних вимог по сої, рапсу, ячменю та пшениці.

Мінагропрод оцінює потенціал експорту української кукурудзи в 2012/2013 маркетинговому році в 12,5 млн тонн, з яких вже поставлено на зовнішні ринки близько 3 млн тонн.

За інформацією Мінагропроду, Китай планує в поточному році імпортувати 6 млн тонн кукурудзи, згідно зі встановленою квотою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!