Банкіри просять Арбузова не зменшувати капітал банків

Понеділок, 12 листопада 2012, 10:03

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" надала Нацбанку аргументи щодо неприйнятності звуження компонентів регулятивного капіталу банків та штучного зменшення рівня капіталізації банківської системи.

Про це йдеться в повідомленні асоціації.

Як зазначається у повідомленні, дані зміни негативно вплинуть на рівень капіталізації національної банківської системи, а також суперечать міжнародним принципам банківського нагляду та не узгоджуються із попередніми нормативними актами НБУ.

"Так, розробленим НБУ проектом змін до Інструкції про регулювання діяльності банків в Україні, передбачено виключення з додаткового капіталу 2-го рівня резервів під стандартну заборгованість інших банків та резервів під стандартну заборгованість клієнтів за кредитними операціями банків, крім резервів за виданими банком зобов’язаннями", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Експерти УКБС вважають, що зазначені резерви є невід’ємною складовою частиною регулятивного капіталу банків як безризикові кошти, з мінімальною ймовірністю використання за призначенням. Їх виключення негативно вплине на обсяг регулятивного капіталу банків, і, відповідно, на нормативи капіталу, зокрема, норматив адекватності регулятивного капіталу.

Крім того, УКБС наголошує, що у банківській системі з початку року і без того спостерігалась несприятлива тенденція до зменшення обсягів регулятивного капіталу.

Так, максимальне місячне скорочення його обсягів (у лютому порівняно з січнем 2012 року) становило близько 9,6 % або 7,3 млрд гривень. Дані процеси не могли не позначитися на нормативі адекватності регулятивного капіталу, значення якого за 9 місяців 2012 року знизилося з 18,9 до 18,24 %.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: