Зернотрейдери не наважуються брати участь у міжнародних тендерах

Четвер, 1 листопада 2012, 14:37

Повідомлення про заборону на імпорт пшениці змусило зернотрейдерів практично повністю призупинити її закупівлю.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Зроблену минулого тижня і наполегливо спростовувану нині заяву міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка про введення з 15 листопада поточного року заборони на імпорт пшениці змусило зернотрейдерів практично повністю призупинити її закупівлю.

"Зараз вивозиться тільки та пшениця, яка була закуплена раніше. Більше ми не купуємо", - зазначив керівник зернового напрямку компанії "Olam Україна" Олег Левченко.

Реклама:

За його словами, зараз зернотрейдери не наважуються брати участь у міжнародних тендерах на постачання пшениці, оскільки не впевнені, чи дозволять їм вивезти її.

Разом з тим, за оцінками гендиректора компанії "Нібулон" (найбільший зернотрейдер України за підсумками 2011/2012 маркетингового року) Олексія Вадатурського, без нанесення збитку українському внутрішньому ринку з країни в поточному сезоні можна експортувати 5,5-6 млн тонн пшениці.

Раніше Мінагропрод та зерноторговельні компанії підписали меморандум, який передбачає, що цього МР із країни може бути вивезено не більше ніж 4 млн тонн пшениці, 3 млн тонн ячменю та 12,4 млн тонн кукурудзи. Пізніше оцінку можливого експорту пшениці було підвищено до 5 млн тонн.

Нагадаємо, нещодавно у Мінагропроді повідомили, що можливості України щодо експорту пшениці можуть бути вичерпані у середині листопада.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: