"Північний потік" є символом провалу Росії - ЗМІ

Вівторок, 9 жовтня 2012, 12:56

Замість того, щоб укріплювати вже існуючий український ринок "Газпром" необдумано пішов на мільярдні витрати для будівництва "Північного потоку".

Про це передає Тиждень.ua з посиланням на статтю Financial Times.

"З того часу як минулого року запустили "Північний потік", і "Газпром" почав експортувати газ в Європу іншим маршрутом, доходи України від транзиту газу впали на 15% за рік. Ще більші втрати вимальовуються на фоні відкриття нової ланки газопроводу, що послаблює позиції України у переговорах з Росією", - пише видання.

Видання пише, що україна вдарила у відповідь через більш широке використання своїх величезних запасів вугілля, що має зменшити залежність від газу.

Реклама:

"Газпром", який страждає через зниження попиту на газ в Європі, навряд чи зможе дозволити собі втратити ринок збуту в Україні, яка завдяки угоді 2009 року є клієнтом, що платить високу ціну. У цьому світлі "Північний потік" можна розглядати як символ провалу Росії у розвитку конструктивних відносин з Україною - замість того, щоб витрачати мільярди доларів на нові трубопроводи, використовувати ті активи, які вже є" – зазначає FinancialTimes.

Нагадаємо, 8 жовтня Росія запустила в експлуатацію другу чергу газопроводу "Північний потік".

Як повідомлялося, раніше прем`єр-міністр України Микола Азаров розкритикував Північний і Південний потоки.

"Аномальні морози показали, що ні "Північний потік", ні "Південний потік" не мають і в найближчому майбутньому не будуть мати надійних газосховищ, які могли б бути задіяні в період аномально низької температури повітря", - сказав Азаров.

 

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: