Схема продажу деревини в Україні може бути змінена

П'ятниця, 5 жовтня 2012, 18:34

Держагентство з інвестицій та управління нацпроектами просить уряд надати інвесторам гарантії поставок деревини на термін понад 10 років.

Це необхідно австрійським та німецьким інвесторам для будівництва підприємств з переробки сировини вартістю 1 млрд євро, пише "Комерсант-Україна".

Представляючи українські нацпроекти у Варшаві, керівник InvestUkraine Сергій Євтушенко заявив, що Держінвестпроект передав на розгляд уряду зміни в порядок організації та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини.

Зараз деревина продається через товарні біржі один раз в квартал, а непродана на цих аукціонах - за прямими договорами за ціною не нижче аукціонної.

Реклама:

"Лісове господарство є класичною сировинною галуззю. Україна заробляє на тому, що ріже дерево і продає його в необробленому або незначно обробленому вигляді. До 40% заготовки йде на експорт", - говорить Євтушенко.

Держінвестпроект просить уряд надати інвесторам довгострокові гарантії постачання деревини на термін понад 10 років.

"Є кілька компаній з Німеччини та Австрії, які готові будувати в Україні капіталомістке виробництво. Їх єдина умова - гарантія поставок сировини протягом часу, що дозволяє окупити завод. А це 15-20 років", - додає він.

За словами учасників ринку, їм достатньо гарантій в п'ять років.

"Ми працюємо на експорт в Європу і на внутрішній ринок, а є підприємці, які скуповують необроблений ліс і відразу відправляють за кордон, роздуваючи ціни на ринку. Вони купують, перепродають, заробляють гроші. А при гарантії поставок на 3-5 років виробникам було б легше", - сказали в компанії "Вествуд".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: