"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США і ЄС введуть повне ембарго на торгівлю з Іраном

П'ятниця, 5 жовтня 2012, 17:56

Курс іранського ріалу звалився в останні дні на 40%.

США і ЄС планують нові скоординовані дії, які фактично призведуть до тотального ембарго на торгівлю з Іраном, пишуть "Ведомости" з посиланням на The Wall Street Journal.

Так Захід сподівається посилити важке фінансове становище країни і змусити її відмовитися від ядерної програми.

Ембарго на закупівлі європейськими країнами нафти в Ірані, яке в повній мірі діє з 1 липня, призвело до скорочення нафтового експорту з більш ніж 2 млн барелів на день в січні-лютому 2012 року до 1 млн барелів у вересні.

Реклама:

Перший набір заходів, як очікується, буде узгоджений на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 15 жовтня.

Він буде включати заборону на експорт іранського газу, а також посилення обмежень на операції з Центральним банком Ірану. Також під санкції потраплять і кілька іранських банків.

США і ЄС також розглядають питання про введення на початку 2013 року фактично ембарго на торгівлю з Іраном шляхом блокування всіх експортних та імпортних транзакцій через іранську банківську систему, говорять європейські і американські чиновники.

Це може в ще більшій мірі скоротити приплив іноземної валюти в Іран.

Погіршення ситуації призведе до "збільшення проблем в економіці і сфері безпеки, посилення соціальної напруженості", в тому числі через великий розрив між багатими і бідними і високий рівень безробіття, вважає іранський економіст Мохаммад Хошчехрех.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: