Іспанія відмовляється від фінансової допомоги - міністр економіки

П'ятниця, 5 жовтня 2012, 11:24

Іспанії не потрібна фінансова допомога.

Про це заявив міністр економіки країни Луїс де Гіндос, виступаючи з лекцією в Лондонській школі економіки, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, у Мадрида немає іншого виходу з ситуації, що склалася, крім як всіма можливими методами скорочувати бюджетний дефіцит.

"Сталося невелике непорозуміння: Іспанії зовсім не потрібна фінансова допомога", - сказав Л. де Гіндос.

Реклама:

За його словами  Іспанія отримувала від Європейського центрального банку пропозиції щодо інтервенції на вторинному ринку держоблігацій при виконанні певних умов.

Міжнародний валютний фонд оголосив 4 жовтня, що Іспанія непросила у нього фінансування і представники фонду не обговорювали його потенційну роль у разі надання допомоги Іспанії Євросоюзом.

Тим часом, глава Банку Іспанії Луїс Марія Лінде зазначив, що уряд країни занадто оптимістично оцінює перспективи економіки в наступному році і тому ризикує не виконати поставлене завдання по скороченню бюджетного дефіциту до 4,5% ВВП.

На думку Л.М.Лінде, Мадриду необхідно вжити додаткових заходів до кінця поточного року, щоб забезпечити зниження дефіциту.

Іспанська влада очікує падіння ВВП у цьому році на 1,5%, в 2013 році прогнозується зниження на 0,5%, а з 2014 року - відновлення і позитивна динаміка. 

Крім того, Іспанія має намір скоротити бюджетний дефіцит до 4,5% ВВП до 2013 року з запланованих 6,3% ВВП в поточному році (за 8 місяців цього року він склав 4,8% проти 3,8% рік тому, в 2011 році - 9, 4%).

Нагадаємо, 27 вересня, стало відомо, що Іспанія готується прийняти новий бюджет, який передбачає жорсткі заходи економії. Як зазначалося, цими заходами іспанська влада намагається уникнути необхідності звертатися до ЄС і МВФ з офіційним запитом про позику.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: