"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінекології шукає інвесторів для розробки родовищ

Четвер, 4 жовтня 2012, 10:45

Мінекології вирішили залучити інвесторів для розробки ще чотирьох великих нафтогазових родовищ.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький, пише газета "Комерсант-Україна".

"В кінці 2012-початку 2013 року Україна має намір оголосити конкурси на укладення угод про розподіл продукції по чотирьох нафтогазових ділянках", - сказав Ставицький.

За словами міністра, мова йде про зону мілководного шельфу біля Керчі, Фороської газоносної площі шельфу Чорного моря, сухопутну ділянку, розташовану на території Полтавської, Дніпропетровської та Донецької областей та Слобожанської нафтогазоносної площі.

Реклама:

"Ми зараз ведемо переговори з потенційними інвесторами, які хочуть брати участь у конкурсах", - уточнив глава відомства.

Всі заявлені об'єкти є досить великими. Ділянка в Прикерченській зоні межує з родовищем, право на розробку якого отримала компанія Vanco International.

Загальні запаси цього родовища оцінюються в 40-50 млрд кубометрів газу, можливий обсяг видобутку - 1,5-2 млрд кубометрів на рік. Запаси ділянки, розташованої в Дніпровсько-Донецькій западині, досягають 40 млрд кубометрів газу.

Слобожанське родовище знаходиться в Харківській області. Його запаси в Мінекології оцінюють в 50-70 млрд кубометрів газу і 2 млн т газоконденсату. А Фороська запаси газу сягають 70 млрд кубометрів і дозволяють видобувати щорічно 2-3 млрд кубометрів газу. Втім, запаси палива тут залягають на значних глибинах.

Втім, в НАК "Нафтогаз України" розповідають про високі ризики розробки цих площ.

Відзначимо, що в серпні Мінекології вже намагалася виставити на конкурс Фороську ділянку, однак тендер залишився без заявок.

Тоді за право його розробки інвестори повинні були заплатити мінімум по 300 млн доларів у вигляді бонусів. Ще не менше 200 млн доларів необхідно буде інвестувати в геолого-розвідувальні роботи.

Як відомо, на початку травня 2012 року Міжвідкомісія із УРП визначила переможцями конкурсу на розробку Олеської площі (Львівська та Івано-Франківська обл.) компанію Chevron, Юзівської (Харківська і Донецька обл.) - Shell.

У освоєння Юзовського ділянки, прогнозні ресурси якої оцінюються у 4,054 трлн кубометрів газу різних типів, на етапі геологічного вивчення планується залучити мінімум 1,6 млрд гривень інвестицій і 30 млрд гривень на етапі промислової розробки.

У освоєння Олеського ділянки, прогнозні ресурси якого оцінюються в 2,98 трлн кубометрів сланцевого газу, на етапі геологічного вивчення планується залучити мінімум 1,3 млрд гривень інвестицій і 25 млрд гривень на етапі промислової розробки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: