Росія озвучила умову для знижки на газ

Понеділок, 29 жовтня 2012, 09:02

Однією з перешкод для створення міжнародного газотранспортного консорціуму з управління українською ГТС за участю "Газпрому" є приєднання України до Європейського енергетичного співтовариства.

Про це заявив посол Росії в Україні Михайло Зурабов, передає "Інтерфакс-Україна".

"Виникла ідея про те, що може бути створений газовий консорціум, учасниками якого можуть бути або Росія-Україна, або Росія-Україна-споживачі газу в Європі, наприклад, якась німецька компанія", - сказав Зурабов.

За словами посла, створення такого консорціуму припускає врегулювання питання, пов'язаного з тими обмеженнями, які містяться в так званих другому і третьому енергопакеті, які не дають можливість "Газпрому" бути учасником цього газового консорціуму без якоїсь внутрішньої реструктуризації, що для російської сторони є неприйнятними.

Реклама:

Зурабов підкреслив, що якщо Україна хоче вирішити питання, пов'язане з вартістю газу для української сторони, використовуючи ідею створення газового консорціуму, то їй необхідно усунути ті перешкоди, які цьому можуть перешкодити.

"Можливо, буде знайдена інша схема, за якої питання, що має відношення до ціни на газ для України може бути з урахуванням українських інтересів вирішено позитивно", - відповів Зурабов на питання про те, чи наполягає Росія, щоб Україна вийшла з Європейського енергетичного співтовариства.

Як відомо, "Газпром" найближчим часом очікує від України незалежної міжнародної оцінки її газотранспортної системи, яка має лягти в основу переговорів щодо створення консорціуму про розвиток ГТС країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: