Відтік капіталу з Китаю оцінили в 3,8 трильйона доларів

П'ятниця, 26 жовтня 2012, 20:40

Відтік капіталу з китайської економіки в 2011 році склав більше 600 млрд доларів, а за останні 11 років - 3,79 трильйона доларів.

Про це повідомляється в дослідженні американської організації Global Financial Integrity (GFI), передає "Lenta.ru".

За словами гендиректора GFI Реймонда Бейкера, таких результатів по виведенню коштів немає ні в одній країні світу. Капітал виводять в основному за допомогою спотворення даних при виставленні рахунків-фактур: китайські імпортери домовляються з іноземними постачальниками про завищення закупівельних цін, розміщуючи таким чином кошти за кордоном.

У GFI підрахували, що за допомогою такої практики китайці незаконно перевели за кордон понад 86 відсотків від усієї суми за 11 років.

Реклама:

Компанії повертають виведені кошти під виглядом іноземних інвестицій, щоб отримати податкові знижки та інші пільги. Фізичні особи виводять кошти, щоб отримати з них більший дохід, ніж пропонують китайські банки.

В якості прикладу GFI призводить Британські Віргінські острови c населенням в 28 тисяч людей, які інвестували в економіку КНР 213,7 млрд доларів тільки в 2010 році.

На думку дослідників, відтоку капіталу сприяють невдоволення громадян банківською системою країни, яка субсидує держкомпанії коштами вкладників, а також прагнення компаній ухилитися від податків.

Істотну частку виведених коштів складають хабарі та відкати, але з'ясувати їх точний обсяг у загальній сумі відтоку дослідникам не вдалося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: