Україна продає вугілля Ірану, використовуючи "сірі" схеми

П'ятниця, 26 жовтня 2012, 12:58

Через великий попит на вугілля в Ірані Україна продає йому в місяць 170 тис - 200 тис тонн.

Про це повідомило джерело у вугільному бізнесі, передає Reuters.

Іран продовжує купувати вугілля, незважаючи на санкції Заходу, використовуючи посередників, численні банківські рахунки і кораблі-примари.

Після того як Євросоюз і США ввели проти Ірану жорсткі санкції, багато іноземних компаній, включаючи судноплавні, відмовилися працювати з республікою, але за словами джерел у галузі, Україна продовжує постачати до Ірану коксівне вугілля і кокс - найважливіші види сировини для виробництва сталі.

Реклама:

"Іран раніше купував багато коксівного вугілля в Австралії для виробництва коксу, але тепер цього немає, так як великі компанії не хочуть робити цього. Тож Іран став купувати кокс в Україні", - сказало джерело.

Вугілля не підпадає під дію санкцій, але ЄС минулого тижня заборонив продаж Ірану сталі, від чого попит на вугілля в країні виріс.

"Іран - одна з найбільш швидко зростаючих країн у плані виробництва сталі, тому йому потрібно більше сировини для сталі", - сказало інше джерело в Європі.

Українські постачальники вирішили освоїти цей ринок обсягом майже 25 мільйонів доларів в місяць.

За словами джерел, в угодах часто задіяні ланцюжок брокерів і різні платіжні схеми з використанням декількох валют, включаючи рублі.

"Нам запропонували продати (коксівне) вугілля Ірану, і вони купують все більше останнім часом, - сказав один з українських виробників вугілля. - Ми провели кілька операцій, але не безпосередньо, а через інші країни - Сирію і Ліван".

За словами джерел, кінцеві споживачі імпортного вугілля в Ірані невідомі, оскільки використовуються агенти і посередники.

Одне з джерел повідомило, що поставки йдуть з українського порту Миколаїв.

"Експорт йде на постійній основі ось уже два роки, близько двох-трьох партій на місяць. Іранські судна заходять в порт, забирають вугілля і направляються додому", - сказало одне з джерел.

Згідно з офіційними даними української статистики, експорт до Ірану з січня по серпень 2012 року виріс на 10% до 800 мільйонів доларів, зокрема експорт вугілля знизився на 20% до 421 мільйона доларів.

Однак джерела стверджує, що ці цифри неповно відображають поставки до Ірану, і що Україна в місяць продає Ірану 170 тис - 200 тис тонн вугілля, зокрема на суднах іранського перевізника Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: