Влада збирається штрафувати телеканали?

П'ятниця, 26 жовтня 2012, 10:44

Регулятор телевізійного ринку може одержати нові повноваження.

У Нацради з питань телебачення і радіомовлення з'явиться можливість штрафувати канали та провайдерів на суму до 176 тис гривень за недотримання умов ліцензій, пише "Комерсант-Україна".

25 жовтня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення опублікувала проект розпорядження Кабміну про штрафи, які можуть накладатися на телерадіокомпанії та провайдерів мовлення.

У документі вказується розмір штрафних санкцій і можливі причини їхнього застосування.

Реклама:

Тепер проект повинен бути затверджений урядом.

До цих пір Нацрада юридично мала право штрафувати мовників, але на практиці не могла цього робити через відсутність процедури.

"До нас вже не раз приходили представники таких регулюючих органів, як КРУ, і запитували, чому від нас не йдуть надходження до бюджету, якщо таке право у нас є", - пояснював раніше глава регулятора Володимир Манжосов.

Документ обговорювався з учасниками ринку з початку літа.

У результаті в його остаточній версії скоротилася кількість порушень, за які повинні застосовуватися санкції, - Нацрада претендувала на регулювання змісту рекламних роликів, а також на контроль над авторськими відрахуваннями.

Нацрада зможе застосовувати штрафи тільки після винесення трьох попереджень мовнику.

"На практиці таке буває вкрай рідко, адже після трьох порушень і накладення санкцій мовник може позбутися ліцензії. Ніхто не доводить ситуацію до такої точки", - пояснює юрист одного з каналів.

Втім, незабаром Нацрада може почати штрафувати компанії і без попереджень.

Ініціативна група народних депутатів на чолі з президентом Асоціації правовласників і постачальників контенту Оленою Бондаренко (Партія регіонів) закінчує розробку нової версії закону "Про телебачення і радіомовлення".

"Зокрема, в цьому проекті передбачається, що Нацрада буде спочатку штрафувати, а після цього в разі повторного порушення виносити компаніям попередження", - заявила Бондаренко.

На відміну від загальнонаціональних мовників, місцеві телеканали та кабельні провайдери можуть постраждати від введення штрафів.

"Справа в тому, що є маса дрібних порушень, за які Нацрада досі не застосовувала ніяких санкцій - просто вимагала їх усунути, фактично на словах. Тепер за них будуть штрафувати", - розповідає один з учасників ринку.

При цьому бюджетів на погашення таких штрафів у місцевих мовників часто немає, говорить генеральний директор каналу ТВі Микола Княжицький.

"Таким чином, штрафи можуть стати важелем тиску Нацради на місцевих мовників", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: