Іран пригрозив припинити експорт нафти

Вівторок, 23 жовтня 2012, 19:29

Іран зупинить експорт нафти, якщо санкції з боку Заходу будуть посилюватися.

Про це заявив міністр нафти Ірану Рустам Кашемі, передає Reuters.

Чиновник додав, що у ісламської республіки є "план Б" для збереження стабільності без надходжень виручки від продажу нафти. Що це за план, Кашемі не пояснив. Він зазначив, що Іран протягом 30 років успішно виживає в умовах санкцій з боку США і справляється з управлінням нафтовою галуззю.

Іранський міністр зазначив, що добовий видобуток нафти в країні як і раніше знаходиться на рівні чотирьох мільйонів барелів. Таким чином Кашемі спростував раніше з'явилися в ЗМІ про те, що виробництво нафти в Ірані у вересні впало до 2,72 мільйона барелів на добу.

Реклама:

У той же час Кашемі відмовився озвучити дані з експорту вуглеводнів. У жовтні Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) оцінило обсяг експорту з Ірану в 860 мільйонів барелів на добу. Для порівняння, в кінці 2011 року Іран продавав за кордон по 2,2 мільйона барелів на добу.

Санкції щодо Ірану, зокрема, нафтове ембарго, були введені США та Євросоюзом, які вимагають від Тегерана припинення розробок в ядерній сфері. Західні держави підозрюють, що іранська сторона має намір створити ядерну зброю, тоді як в Тегерані стверджують, що атомна програма має виключно мирний характер.

Незважаючи на твердження іранських властей, що без експорту нафти країна може протриматися не менше трьох років, санкції вже призвели до тяжких наслідків для економіки Ірану. Так, місцева валюта, ріал, з початку року подешевшала більш ніж наполовину.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!