Презервативи поламали лічильники в нафтопроводі "Дружба"

Понеділок, 22 жовтня 2012, 12:16

Вузли обліку нафти на словацькій та чеській ділянках нафтопроводу "Дружба" вийшли з ладу.

Як повідомляють "Ведомости" з посиланням на співробітника однієї з компаній - операторів трубопроводу, робота приладів була порушена через попадання в потоки нафти гумових контрацептивів.

За словами співрозмовника, оператори звернули увагу, що лічильники раптово стали показувати набагато більші обсяги прокачаної нафти, ніж могло пройти системою одномоментно.

Для з'ясування причин було прийнято рішення зупинити роботу приладів обліку і запустити резервні системи. А в основній системі виявили презервативи і дитячі соски, пише видання.

Несподівані знахідки трапилися 7 і 8 жовтня і перешкодили роботі спочатку словацького оператора труби, а трохи пізніше - угорського.

У російській "Транснєфті" виданню підтвердили вихід з ладу вузлів обліку нафти в Сербії та Угорщині.

"Ми в курсі цих поломок. Знаємо, що вони пов'язані з гумовотехнічними виробами, виявленими в потоці нафти", - заявив глава компанії Ігор Дьомін. На території Росії, України, Білорусії таких проблем немає, повідомив він.

"Можна лише припустити, що ці включення відбулися на території однієї з країн-транзитерів - України чи Білорусі", - сказав Дьомін.

В "Транснєфті" вважають, що вкидання сталося разом з додаванням в трубу присадок - для поліпшення проходження нафти. У той же час, Дьомін впевнений, що потрапляння гумових виробів - не випадковість.

"В даному випадку було здійснено вкидання гумових виробів, які привели до поломки лічильників обліку нафти. Тож неможливо було відстежити, скільки нафти було прокачано", - сказав він.

До "Транснєфті" з питанням про вкидання в систему гумотехнічних виробів зверталися колеги з Угорщини та Словаччини, відзначив глава компанії, і останні зараз відмовляються підписувати акт прийому нафти від України.

У словацькому Transpetrol і українській "Укртранснафті" не відповіли на запити видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!