Фонд держмайна починає приватизацію ТЕЦ

Четвер, 18 жовтня 2012, 08:41

Фонд держмайна оголосив про продаж акцій Харківської ТЕЦ-5. Конкурс відбудеться 7 листопада, стартова ціна 94,48% акцій - 279,5 млн гривень.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, новий власник компанії повинен буде за три роки збільшити коефіцієнт встановленої електричної потужності до 67%, а теплової потужності - до 45%.

Це лише перша з чотирьох ТЕЦ, які Фонд держмайна розраховує продати до кінця року.

Реклама:

Крім Харківської, до продажу готують Дніпродзержинську, Херсонську і Одеську ТЕЦ. До цих пір активи в цій галузі продавалися нечасто, єдиний випадок - продаж в минулому році 34,34% Дарницької ТЕЦ за 30 млн гривень.

Держава пояснювало потребу у продажу цих підприємств необхідністю переведення ТЕЦ з природного газу на спалювання водно-вугільної суміші.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявляв, що, за його оцінками, це дозволить Україні економити до 6 млрд кубометрів газу в рік і знизити залежність від російського газу.

"Але в умовах приватизації Харківської ТЕЦ-5 вимог перевести її на споживання вугілля несподівано не виявилося", - пише видання.

Навпаки, для отримання допуску до участі в конкурсі потенційний покупець повинен надати підтвердження ведення діяльності з видобутку природного газу українського походження та наявність ліцензії на користування надрами з загальними залишковими запасами природного газу на території України не менше 1 млрд кубометрів. Причому до конкурсу не допускаються компанії, більше 25% статутного капіталу яких належить державі.

Відзначимо, що на початку жовтня про бажання придбати 100% акцій Харківської ТЕЦ-5 заявили в компаніях "Укрістгаз" і "Газконтіненталь", що займаються видобутком і постачанням вуглеводнів.

Високопоставлене джерело в Мінекології стверджує, що "Укрістгаз" і "Газконтіненталь" відносяться до сфери впливу підприємця Дмитра Фірташа. Цю ж інформацію підтвердило інше джерело в видобувній компанії "Укрнафта".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: