"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна не готова виконати вимоги МВФ - Тігіпко

Середа, 17 жовтня 2012, 19:06

Уряд України не готовий прислухатися до рекомендацій МВФ щодо збільшення тарифів на газ для населення.

Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, передає "УНІАН".

"Поки що ми до таких рішень не готові. Через збільшення тарифів і введенні адресної допомоги можуть сильно постраждати люди, які не зможуть претендувати на таку підтримку. Постраждає середній клас. На таке збільшення тарифів уряд не готовий", - сказав Тігіпко.

За його словами, на сьогодні питання тарифів залишається дискусійним, тоді як компромісним рішенням могло б стати швидке впровадження програм енергозбереження.

Реклама:

"Компроміс – започаткування цілої низки енергозберігаючих програм, які б дозволили населенню брати дешеві довгострокові і середньострокові кредити на вирішення питань енергозбереження. Якби запрацювали програми із заміни вікон, утеплення дахів, підвалів, заміни котлів, ось тоді ми б могли говорити про якесь поступове підвищення тарифів, та й то - для людей багатих", - резюмував міністр соцполітики.

Нагадаємо, 16 жовтня, у МВФ заявили, що підвищення тарифів на газ і тепло на 20% вивільнить 0,2% ВВП України для адресної допомоги нужденним категоріям. 

За розрахунками МВФ, підвищення тарифів на газ і тепло для населення на 20% надасть можливість скоротити необґрунтоване субсидування багатих домогосподарств і вивільнить майже 0,2% ВВП країни для адресної допомоги бідним верствам населення і середньому класу.

Як відомо, нещодавно українська делегація на чолі з головою Нацбанку Сергієм Арбузовим перебувала у США і також проводила переговори з МВФ.

Як повідомлялося, Рада НБУ порекомендувала уряду активізувати співпрацю з МВФ в рамках програми stand by.

МВФ у 2010 році схвалив програму stand-by, в рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на загальну суму 15,5 млрд доларів.

Фонд виділив перші два транші на суму 3,4 млрд доларів, але у 2011 році припинив фінансування через те, що Україна відмовилася збільшити тарифи для населення на узгоджені з кредитором 30% і для комунального сектору майже на 60%.

У 2011-2012 роках візити місій МВФ в Україну закінчувалися провалом переговорів.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: