"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тарифна політика VISA та MasterCard непрозора - НБУ

Середа, 17 жовтня 2012, 09:24

Зараз тарифна політика VISA та MasterCard непрозора і незрозуміла.

Про це заявив глава ради НБУ Ігор Прасолов, передає "Комерсант-Україна".

"Вони лише повідомляють клієнтам: "у нас підвищилися комісійні" або "ми піднімаємо обсяг депозиту, який повинен розмістити банк, щоб його клієнти користувалися кредитними картами". До речі, це ще один мінус для нашої країни, тому що наші банки цю валюту тримають за кордоном - VISA вказала їм перелік іноземних банків, де вони можуть її зберігати", - сказав Прасолов.

За його словами, це постійно вимагає купівлі валюти банками, щоб формувати ці депозити - наприклад, у разі нарощування карткових проектів.

Реклама:

"У відповідності з новим законом відповідні депозити будуть резервуватися в національній валюті і не буде додаткового тиску на валютний ринок", - зазначив представник НБУ.

"Відомо, що 93% платіжних карток, випущених в Україні, емітуються під брендом MasterCard і VISA. Але є й інший факт. Всього 1% розрахунків по цих картах здійснюється за кордоном. У зв'язку з цим держава зацікавлена ​​в тому, щоб в Україні була побудована інфраструктура для проведення операцій за платіжними картками", - сказав Прасолов.

"Систему VISA зрозуміти можна. У її листі до президента говориться, що VISA втратить суттєві доходи. Зараз всі дані по операціях з платіжними картами йдуть на сервери, розташовані за кордоном, там здійснюються певні технологічні дії, і потім вони повертаються в Україну", - пояснив чиновник Нацбанку.

Він також зазначив, що закон посилює захист прав споживачів: "за банкоматними операціями всі клієнти банків повинні будуть знати заздалегідь розмір комісійних".

"НБУ буде домагатися від платіжних систем прозорої тарифної політики для населення. Рядові споживачі будуть спокійно продовжувати використовувати свої картки", - підсумував Прасолов.

Як повідомлялося, 18 вересня, Верховна рада підтримала проект закону щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків. Згідно із документом, випуск електронних грошей може здійснювати виключно банк.

Контроль за готівковими розрахунками з використанням електронних платіжних засобів буде здійснювати Державна податкова служба.

Крім того, парламент надав Нацбанку повноваження встановлювати максимальні ліміти готівкових платежів при розрахунках за товари і послуги.

Нагадаємо, компанію VISA також хочуть притягти до відповідальності за монополізм.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: