Молдова незадоволена "політикою" коньячної галузі України

Вівторок, 16 жовтня 2012, 08:56

З 1 квітня виробники коньяку в Україні зобов'язані використовувати не менше 25% місцевого коньячного спирту, що вдарить по молдавським експортерам спирту.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Міністр економіки Молдови Валерій Лазер написав листа міністру економічного розвитку і торгівлі Петру Порошенку, де висловив занепокоєння тим, що виробники коньяку в Україні з 1 квітня 2013 року зобов'язані використовувати не менше 25% місцевого коньячного спирту. Це вдарить по інтересах імпортерів сировини.

Як пише видання, в листі наголошується, що така норма може призвести до "істотного зменшення поставок коньячного спирту за раніше укладеними довгостроковими контрактами між молдавськими та українськими компаніями, що спричинить за собою значні збитки підприємств, скорочення виробництва та робочих місць".

Реклама:

Мова йде про суттєві обсяги експортної виручки Молдови.

У 2011 році молдаовський імпорт спиртів і дистилятів з винограду в Україну склав 10,2 млн доларів.

Така норма, на думку молдавської сторони, суперечить п. 1, 4 і 5 статті III генеральної угоди про тарифи і торгівлю СОТ, а також з підпунктом "а" п. 1 ілюстративного переліку, який є додатком до угоди про пов'язані з торгівлею інвестиційні заходи.

У листі йдеться, що запропоновано "скасувати або змінити вищевказані положення законодавства України".

Зазначена норма була включена в українське законодавство ще в травні 2009 року, коли Верховна рада в черговий раз змінила основні положення закону "Про держрегулювання виробництва і обороту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів".

Відповідно до закону, ліцензії на виробництво коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією видаються лише тим суб'єктам господарювання, які мають повний технологічний цикл виробництва, а для виробництва коньяку використовують не менше 25% спирту коньячного власного виробництва або спирту коньячного, викуреного в Україні з виноматеріалів, вироблених з вітчизняної сировини, та витриманого не менше трьох років у перерахунку на абсолютний алкоголь.

Тоді було визначено, що всі нові компанії, які бажають отримати ліцензії, повинні відповідати цим вимогам з 1 січня 2010 року.

Діючі на ринку коньячні заводи могли сформувати трирічні запаси коньячного спирту до 1 квітня 2013 року.

Відповідно, продукція, що містить менше 25% українського коньячного спирту, не зможе називатися коньяком. Тому заводи будуть вправі продавати її тільки як бренді.

Нагадаємо, раніше, у Мінфіні запропонували підвищити мінімальні роздрібні ціни на горілку і лікеро-горілчану продукцію на 15,3% (до 150,5 гривні за літр 100-відсоткового спирту).

Мінфін також має намір підвищити ціни на коньяк (бренді) - на 17,9%, до 41 гривні для трьохзіркового, на 18,4%, до 46 гривень - для чотирьохзіркового на 19,2%, до 52 гривень - для п'ятизіркового.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!