ЄС хоче створити єдиний Мінфін

Понеділок, 15 жовтня 2012, 12:53

Єврозоні необхідно створити власне міністерство фінансів з окремим бюджетом і можливістю залучати кошти на фінансових ринках.

Про це повідомляється у витягах з доповіді провідних інститутів Європейського союзу, пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times.

Згідно з доповіддю, підготовленою ЄС за участю Європейської комісії, Європейського центрального банку та Єврогрупи, кошти з нового бюджету можуть бути використані на додаток до національних схем по скороченню безробіття і програмами перепідготовки кадрів.

Окрім нових деталей щодо бюджету єврозони, в документі йдеться про систему економічних угод, які зобов'яжуть країни валютного блоку проводити реформи аналогічні тим, реалізація яких в даний час потрібна тільки від країн, що отримали фінансову допомогу.

Реклама:

Вже десять років дипломати прагнуть наділити єврозону тими повноваженнями, які зазвичай асоціюються з національними державами, і змінити структуру ЄС так, щоб вона відповідала внутрішнім реаліям єврозони і за її межами.

"Якщо ми реалізуємо ці положення, ми будемо в деяких відношеннях більш інтегрованими, ніж Сполучені Штати Америки", - відзначив один з високопоставлених джерел газети, який брав участь у створенні документа.

Пропозиції влади ЄС, незважаючи на свою амбітність, виходять з реальної ситуації і не припускають порушення встановлених в Німеччині обмежень.

Так, документ не виправдовує надій політичних лідерів деяких країн - зокрема президента Франції Франсуа Олланда і прем'єра Італії Маріо Монті – на створення так званих "євробондів" в рамках бюджетного союзу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: