Юань виріс до максимуму з 1993 року

П'ятниця, 12 жовтня 2012, 20:45

Китайська валюта піднялася до максимуму з 1993 року по відношенню до долара після рішення китайської влади допустити невелике підвищення курсу.

Про це пише Lenta.ru з посиланням на The Financial Times.

Валюта Китайської народної республіки протягом двох днів доходила до верхнього ліміту коливань, який встановлюється Народним банком Китаю.

Так, за останні три місяці курс юаня до долара виріс на 2% до 6,2676 юаня за долар. Протягом сьогоднішньої сесії зростання склало 0,15%. За поточними правилами китайського центробанку, поріг зміни вартості національної валюти становить 1% за день.

Реклама:

Як відзначають експерти, центробанк КНР на даний момент не так переживає за падіння темпів зростання економіки, як учасники ринку або ж корпорації. У зв'язку з цим влада дозволяє юаню трохи зміцнитися, хоча це потенційно шкодить китайському експорту.

Юань досить довго продавався за низьким курсом до долара, поки в 2005 році не почалася його повільна ревальвація. З тих пір курс виріс вже більш ніж на 25%.

США останнім часом вже не раз пробували вимагати від КНР підвищити штучно занижений курс юаня, щоб вивести торгівлю між країнами на баланс. Однак, керівництво Китаю погоджувалося лише на маленькі за масштабом ревальвації, що, як правило, не задовольняло Вашингтон.

Як відомо, раніше МВФ знизив прогноз зростання світової економіки на 0,2%. Світова криза відбивається не тільки на розвинених, але і на ринках, що розвиваються. Економісти говорять, що це було неминуче, і тепер увага всього світу буде зосереджена на Китаї.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: