"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пільгове агрострахування може початися лише в 2013 році

Четвер, 11 жовтня 2012, 10:09

Агрострахування з держпідтримкою в 2012 році може так і не запрацювати.

У Нацкомфінпослуг визнали, що на 10 жовтня тільки чотири страхові компанії отримали ліцензію на цей вид страхування, а Аграрний страховий пул ще не створений, пише "Комерсант-Україна".

Для отримання бюджетної підтримки на покриття 50% вартості страхування посівів озимих культур фермери повинні до 15 жовтня укласти договори з ліцензійними страховими компаніями (СК), що входять до Аграрного пулу, говориться в діючому з 1 липня законі.

І хоча директор департаменту фінансово-кредитної політики Мінагропроду Баграт Ахіджанов визнав, що через погоду термін посіву продовжено до 25 жовтня, порушувати закон вони не будуть.

Реклама:

У держпрограмі зацікавлені всі учасники процесу.

"За підсумками минулого маркетингового року втрати через несприятливі погодні умови становили близько 20 млрд гривень", - підрахував президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

За словами Ахіджанова, аграрії готові застрахувати за підтримки держави 0,6 млн га земель під посіви озимих.

"У держбюджеті на 2012 рік на субсидування страхування аграрних культур закладено 70 млн гривень, у 2013 році пропонується виділити на дані потреби 150 млн гривень. У разі необхідності ця сума може бути збільшена на 30-50 млн гривень", - уточнив він.

У Нацкомфінпослуг повідомили, що ліцензії на страхування сільськогосподарських ризиків з держпідтримкою отримали Українська аграрна страхова компанія, Брокбізнес, Страхові гарантії та Домінанта.

За неофіційною інформацією, ліцензія видана і Українській пожежній страховій компанії.

За словами керівника програми IFC "Розвиток агрострахування та агрофінансування в Україні" Гарі Роше, ці чотири СК можуть починати процес створення Аграрного страхового пулу, затвердити статут і призначити керівництво.

"Зараз проходить підготовка нормативних документів і обговорення статуту пулу. Його створення залежить від самих страховиків", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!