ДАІ допомагатиме банкам відбирати автомобілі у боржників

Понеділок, 1 жовтня 2012, 10:03

Банкіри позитивно оцінили намір ДАІ допомогти їм у боротьбі з недобросовісними позичальниками.

Про це заявили представники банків, пише газета "Комерсант-Україна".

"У нас побутує думка, що якщо я не плачу по кредиту, то це проблема не моя, а банку. Тож якщо ДАІ дійсно буде забирати автомобілі і оперативно інформувати про це банк, то проблему заборгованості можна буде вирішити", - говорить директор департаменту продуктів і маркетингу для приватних клієнтів Райффайзен Банку Аваль Євген Дем'янов.

Втім, оголошення позичальника в розшук відбувається вкрай рідко, тому повернення банку заставних автомобілів навряд чи кардинально виправить ситуацію з погашенням проблемних боргів.

Реклама:

За словами голови правління Астра Банку Антона Погорєлова, будь-які норми, що поліпшують ситуацію з поверненням кредитів і застав, гарні для банків.

"На ринку тільки близько 0,1% всього прострочення по кредитах на автомобілі передається в розшук. Це питання політики банку, але, як правило, інформація про позичальника передається в розшук, якщо людина 60-90 днів не виходить на контакт і з ним немає зв'язку".

Заступник голови правління одного з банків відзначає, що головне - це забезпечити неможливість боржника уникнути відповідальності.

"Адже наявність корупції в ДАІ ні для кого не є секретом", - пояснює банкір.

Як відомо, таке рішення прийнято на підставі постанови Кабміну від 17 грудня 2008 року № 1102.

У документі зазначено, що у разі виявлення транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук згідно ст.40 закону "Про виконавче провадження", працівники ДАІ мають право негайно тимчасово затримати автомобіль і доставити на спецмайданчик.

Для доставки транспортного засобу - інспектор ДАІ викликає евакуатор через чергового по підрозділу Державтоінспекції.

Нагадаємо, що автомобіль боржника вважається оголошеним у розшук лише після винесення відповідної постанови державного виконавця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: