"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: ЄС не вигідно допомагати Україні боротися з "сірим" імпортом

П'ятниця, 7 вересня 2012, 13:17

Євросоюз не особливо зацікавлений допомагати Україні в боротьбі з "сірим" імпортом.

Про це розповів екс-посол України в ЄС, старший радник "Альфа-банку" (Україна) Роман Шпек.

"В умовах економічного спаду в Європі їм буде складно ухвалити таке рішення, тому що вони всіма силами намагаються виштовхнути свої товари на сусідні території", - зауважив фахівець.

Шпек нагадав, що Україна ще 10 років тому ставила ЄС питання про те, щоб отримати доступ до тамтешньої митної статистики, і такими чином запобігати проникненню на українську територію товарів із заниженою митною вартістю, проте поки що все це безрезультатно.

Реклама:

Коментуючи ці слова, ад’ютант економічного відділу посольства Франції в Україні Юлії Сот’є зауважує, що каменем спотикання для співпраці українських і західних митних органів є ймовірність розповсюдження конфіденційної інформації про приватні структури.

Дипломат наголосила, що європейські митні органи вважають нелогічним брати на себе такі ризики, якщо в зовнішньоекономічних договорах суб’єктів господарювання є відповідні дані.

Натомість директор департаменту митного контролю та оформлення Держмитслужби Сергій Семка наголосив, що ДМСУ не ставить питання про обмін інформацією приватного характеру між країнами.

Представник митниці запевнив, що в Єврокомісії вже є розуміння того, що така інформація потрібна насправді не тільки Україні, але і ЄС.

За даними представника ДМСУ, вже створена спільна робоча група, перше засідання якої відбудеться у вересні. Обмін же інформацією може розпочатися наприкінці 2012 - початку 2013 років.

Коментарі підготовлені за сприяння Ліги фінансового розвитку

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: