"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Польща і Литва з підтримали розслідування відносно "Газпрому"

Четвер, 6 вересня 2012, 09:59

5 вересня стала відома перша реакція споживачів "Газпрому" в Європі на початок антимонопольного розслідування відносно концерну.

Зокрема, прем'єр Литви Андрюс Кубілюс зазначив: "Це дуже важлива подія, яка може досить сильно змінити ситуацію на газових ринках Європи і поведінку самого "Газпрому", перш за все в нашому регіоні, у всій Центральній Європі", - передає "Комерсант-Україна".

Як пише видання, саме Литва в 2011 році звернулася до ради з питань конкурентоспроможності Єврокомісії (ЄК) з вимогою провести розслідування можливих порушень "Газпрому".

Країна є одним з найбільш проблемних клієнтів "Газпрому", з яким тривають суперечки про ціну газу.

Реклама:

На думку спікера литовського парламенту Ірени Дягутєнє, початок розслідування ЄК "свідчить про те, що високі ціни на газ є проблемою не тільки Литви".

Змін в принципах роботи "Газпрому" в зв'язку з діями ЄК чекають і в Польщі, яка майже на 70% залежить від поставок з Росії.

"Для нас вкрай важливо вирішення проблеми використання монопольної позиції головного постачальника Польщі", - сказав міністр держскарбниці країни Микола Будзановський. Він зазначив, що "залежність цін на газ від цін на нафту - це формула минулого".

Нагадаємо, про те, що Єврокомісія почала формальну стадію антимонопольного розслідування діяльності "Газпрому" в Євросоюзі, організація повідомила 4 вересня.

Розслідування зачіпає вісім держав: Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину, Болгарію, Естонію, Литву і Латвію.

У ЄК заявили, що вже повідомили "Газпром" про початок розслідування, проте в монополії 5 вересня заявили, що досі не отримували офіційного повідомлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: